In 6 stappen naar een skillsgerichte organisatie
Nieuws2024-05-21

In de huidige arbeidsmarkt draait het niet meer om traditionele functiebeschrijvingen en diploma’s. Om voorop te blijven lopen in een snel veranderende omgeving, is het cruciaal om te kijken naar de skills die medewerkers in huis hebben. Dat noemen we skillsgericht organiseren. Dit is niet alleen trend, maar een absolute noodzaak geworden om op lange termijn succesvol te zijn. Waarom is het zo belangrijk en hoe pak je het aan? Wij leggen het je uit in dit artikel.

Waarom is skillsgericht organiseren belangrijk?

Skillsgericht organiseren draait om het identificeren, ontwikkelen en slim inzetten van alle competenties en vaardigheden van medewerkers. In plaats van mensen alleen te beoordelen op hard skills (kennis en vaardigheden), richt skillsgericht organiseren zich ook op soft skills (houding, gedrag en persoonskenmerken). Dit heeft verschillende voordelen:

Flexibiliteit: Door te kijken naar alle skills kunnen medewerkers makkelijker van rol veranderen binnen de organisatie. Dat vergroot de flexibiliteit en veerkracht van je organisatie. Ook beperk je zo het personeelsverloop.

Talentontwikkeling: Skillsgericht organiseren stimuleert voortdurende groei en ontwikkeling, waardoor medewerkers gemotiveerd worden om nieuwe vaardigheden te leren en te groeien in hun functie. Dit draagt bij aan het behoud van medewerkers.

Innovatie: Door de unieke vaardigheden van medewerkers te benutten, stimuleer je innovatie en creativiteit binnen de organisatie. Hiermee vergroot je het aanpassingsvermogen van zowel je organisatie als die van je medewerkers.

Hoe pak je skillsgericht organiseren aan?

Het implementeren van een skillsgerichte aanpak binnen je organisatie vraagt om een strategische aanpak en betrokkenheid op alle niveaus. Onderstaande stappen helpen je hierbij.

1. Identificeer de skills: Begin met het identificeren van de belangrijkste skills die nodig zijn voor succes binnen jouw organisatie. Denk hierbij niet alleen aan de hard skills zoals technische kennis, maar ook aan soft skills zoals communicatie en samenwerking. Daarbij kan het helpen om feedback te verzamelen van verschillende medewerkers, om een volledig beeld te krijgen van de benodigde skills.

2. Ontdek (verborgen) skills: Vaak hebben medewerkers skills die niet direct zichtbaar zijn in hun dagelijkse werkzaamheden. Het is belangrijk om deze skills te ontdekken, omdat ze waardevol kunnen zijn voor nieuwe rollen of projecten binnen de organisatie. Maak hiervoor gebruik van assessments, 360-graden feedback en informele gesprekken om een compleet beeld te krijgen van de vaardigheden van je medewerkers.

3. Skillsgerichte profielen: Nadat je een duidelijk beeld hebt van de benodigde skills en de skills van je medewerkers, is het tijd om skillsgerichte profielen te ontwerpen voor verschillende rollen en functies binnen de organisatie. Deze profiel moeten flexibel zijn en ruimte bieden voor groei en ontwikkeling.

4. Stimuleer ontwikkeling: Het is belangrijk om een cultuur van continu leren en ontwikkelen te stimuleren in je organisatie. Bied daarom diverse trainingen, mentorprogramma's en andere ontwikkelingsmogelijkheden aan om de skills van je medewerkers te verbeteren (up-skilling) en uit te breiden (re-skilling). Zorg ervoor dat deze ontwikkelingskansen aansluiten bij de behoeften en interesses van je medewerkers, zodat ze gemotiveerd zijn om te groeien.

5. Communicatie en betrokkenheid: Open communicatie en betrokkenheid zijn cruciaal voor het succes van skillsgericht organiseren. Zorg ervoor dat je regelmatig communiceert over de voordelen van deze aanpak, zodat medewerkers begrijpen waarom het relevant is voor hun loopbaan en werkgeluk. Moedig ook actieve deelname en feedback aan om een gevoel van betrokken te creëren.

6. Technologische ondersteuning: Gebruik moderne technologische tools en systemen zoals talentmanagementsystemen om het proces van skillsgericht organiseren te vereenvoudigen en te ondersteunen. Deze systemen kunnen helpen bij het in kaart brengen van skills, het beheren van ontwikkelingsplannen en het bijhouden van de voortgang van medewerkers op bepaalde vaardigheden. Door hier gebruik van te maken kun je het proces efficiënter maken en waardevolle inzichten verkrijgen die bijdragen aan het succes van je organisatie.

Investeer in de toekomst

Skillsgericht organiseren is niet alleen een trend, het is een noodzakelijke verschuiving in de manier waarop organisaties met talent omgaan. Door te focussen op skills in plaats van diploma’s, kunnen organisaties zich aanpassen aan een snel veranderende wereld en concurrentievoordeel behalen. Met de juiste aanpak kunnen organisaties een cultuur van leren creëren die essentieel is voor succes op de lange termijn.

Heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van een skillsgerichte organisatie? Wij helpen je graag!

Delen
Bel ons op 040 – 2029361 of plan vandaag nog een gratis demo!Neem contact op
Bij MyTalentBoard zijn we ervan overtuigd dat inzicht in talent en drijfveren het goud is om medewerkers te ontwikkelen tot werkgelukkige professionals. Daarom kijken wij anders naar mens en werk. Als je kijkt naar wat mensen goed kunnen én leuk vinden, kunnen zowel medewerkers als organisaties optimaal presteren.
KvK: 57302049BTW-nummer: NL852522939B01